Luk din altan med glas og spar på varmeregningen

Luk altanen med glas og spar på varmen

Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut kan du skære op til 26 % af din varmeregning med en altan lukket med glas.

 

Læs uddrag af pressemeddelelse fra Statens Byggeforskningsinstitut:

"Beboerne i Brandstrupsgade 14 i Aalborg har grund til at være glade. Ikke nok med, at de har fået udvidet boligen med et nyt rum, der det meste af året ligger badet i dagslys – de har også sparet 26 pct. af varmeregningen. Samtidig er de sluppet for mange af de problemer med dårligt indeklima og alt for høje temperaturer, man ellers ofte oplever på glasinddækkede altaner om sommeren.

Det skyldes alt sammen, at facaderenoveringen af deres ejendom er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra By og Byg og arkitektvirksomheden Byens Tegnestue ApS. Forskerne har først indsamlet erfaringer fra ni eksisterende byggerier med glasuderum, og derefter har arkitekterne brugt erfaringerne til at forebygge lignende problemer ved renoveringen af ejendommen i Aalborg.

Et af de største problemer med glasinddækkede altaner er indeklimaet. Altanerne har det nemlig med at blive uudholdeligt varme på solrige sommerdage. I Brandstrupsgade 14 har man afhjulpet problemet ved hjælp af solafskærmning og naturlig ventilation via åbninger i uderummets top og bund. Derudover har man valgt vinduer, som gør det muligt for beboerne at åbne halvdelen af uderummets facade og dermed lufte effektivt ud. Vinduerne har samtidig den fordel, at alle glasflader kan rengøres indefra. Dermed sparer beboerne omkostningerne til udvendig vindues-pudsning, som mange andre beboere i ejendomme med glasuderum hænger på.

Besparelsen på varmeregningen har man bl.a. opnået ved at placere altanerne på den sydvendte facade, hvor man også har opført en solvæg. Solvæggen fungerer som en luftsolfanger, der udnytter solens varme til at forvarme ventilationsluften. Derudover har hele ejendommen fået nye energivinduer, og der er opsat energialarmer på altandørene. Alarmerne giver beboerne en høflig påmindelse, når de bør lukke døren for at spare på varmen. Det er i øvrigt værd at bemærke, at renoveringen af Brandstrupsgade 14 ikke har kostet mere end lignende renoveringer med glasuderum."